Hoe wissel je je hardloopschoenen af?

Het meest waardevolle bezit van een hardloper is zonder twijfel de hardloopschoenen.

Je bent misschien het type hardloper dat graag afwisselt tussen responsiviteit en zachte demping tijdens je training. Of misschien gebruik je liever elke dag dezelfde schoenen, ongeacht het type training waar je voor gaat. Als je immers de voor jou perfecte schoen hebt gevonden, waarom zou je dan veranderen?

Hoewel het voor beginners prima is om één paar hardloopschoenen te gebruiken (of beter: met één te beginnen), hebben meer ervaren hardlopers er baat bij meerdere paren af te wisselen. Daarom zetten we in dit artikel de voordelen uiteen van het afwisselen van hardloopschoenen en hoe dat ook bij jou kan passen.

DE VOORDELEN VAN HET AFWISSELEN VAN HARDLOOPSCHOENEN

1. Je haalt het maximale uit elke trainingssessie

Verschillende hardloopschoenen hebben verschillende kenmerken. Het maakt ze beter geschikt voor specifieke toepassingen en trainingen, en ze helpen je om het maximale uit je sessies te halen, op de beste manier. Trainen valt niet altijd mee, dus waarom zou je niet vertrouwen op de schoen met de meest geschikte specificaties zodat je training zo eenvoudig en efficiënt mogelijk is?

2. Je houdt meer verschillende spieren actief en sterk

Elke hardloopschoen heeft een eigen, unieke combinatie van kenmerken die tijdens je training verschillende been- en voetspieren trainen. Als je gewend bent om gedurende lange tijd elke keer weer te rennen met dezelfde schoenen, doe je telkens een beroep op dezelfde vezels, stap na stap, hardlooprondje na hardlooprondje.

Maar als je er even bij stilstaat, hoeveel vezels train je dan eigenlijk niet? En dat is waar het tweede voordeel van een hardloopschoen komt kijken: verschillende paren met verschillende functies helpen je om meer verschillende spieren actief te houden.

3. Je verlengt de levensduur van je schoenen

We hebben de neiging om te denken dat wij de enigen zijn die moeten herstellen na het hardlopen. Maar ook het tussenzoolschuim heeft wat "hersteltijd" nodig om na je training weer terug in vorm te komen.

Dus als je meerdere keren per week traint, kan het schuim volledig herstellen als je je hardloopschoenen afwisselt. Dit verlengt niet alleen de levensduur van je schoen – je stelt het moment uit dat er geen leven meer in de schoen zit - maar zorgt er ook voor dat je maximaal profiteert van de eigenschappen van de schoen, telkens wanneer je hem aantrekt.

Het is erg belangrijk om het bovenwerk van de schoen schoon te houden, en door paren af te wisselen heb je de tijd om dat goed te doen.

Tijdens het hardlopen verzamel je stof, zout van je zweet en in sommige gevallen zelfs vuil in het mesh van het bovenwerk. Als dat niet wordt verwijderd, kan het na een tijd scheuren veroorzaken. Vuil mesh is ook stugger en vouwt en strekt niet op natuurlijke wijze, wat het bovenwerk op de lange termijn vroegtijdig kan beschadigen.

Door je schoenen regelmatig in koud water te spoelen en ze in de lucht te laten drogen, houd je je schoenen in de beste conditie.

ZO WERKT SCHOENEN AFWISSELEN OOK VOOR JOU

Nu we een aantal van de belangrijkste voordelen hebben bekeken, komen we bij de volgende stap: hoe past het afwisselen van schoenen in jouw hardlooproutine? Hoe je dat doet op een manier die voor jou werkt, hangt af van het type hardloper dat je bent, je doelen en je trainingsschema.

Ben je een fan van hard rennen en snelle tijden? Of geef je de voorkeur aan joggen en op je gemak hardlopen? Afhankelijk van hoe je hardloopschema eruit ziet, kunnen verschillende schoenen je helpen het meeste uit je sessies te halen, met het meeste comfort.

Een veelzijdige schoen voor elk wegavontuur

Een veelzijdige schoen voor elke dag en voor elk soort training, van lange afstanden tot snelle tijden, zoals de Altra Rivera 2 kan aan al je behoeften voldoen. Kilometerslang biedt hij comfort, maar je kunt er ook mee uit de voeten met snellere tempo's wanneer dat nodig is.

ZIE DE DETAILS

Een schoen voor snelle trainingen

Voor korte, snelle intervallen en snelheidswedstrijden helpt een lichtgewicht en responsieve schoen als de Altra Escalante Racer je om een hoger tempo te bereiken. Deze road-schoen is geperfectioneerd voor snelheid, met een krachtige verende tussenzool en een lagere stapelhoogte. Dat geeft maximale reactiviteit bij het beuken op het wegdek of rondjes draaien op de baan tijdens je snelheidstraining.

ZIE DE DETAILS

Een schoen voor lange hardlooptochten

Voor hardlopen over lange afstanden in middelhoog of gevarieerd tempo helpt een meer gedempte schoen als de Altra Torin 5. Je benen raken minder vermoeid, je hebt kilometerslang comfort en tegelijk krijg je een responsief gevoel tijdens snellere delen.

ZIE DE DETAILS

Een schoen voor ondersteuning wanneer je die het meest nodig hebt

Als een beetje extra voetbegeleiding tijdens het hardlopen kunt gebruiken, dan is een steunschoen je beste maatje, zoals de Altra Provision 6. Dankzij de dynamische ondersteuningsfuncties biedt deze schoen natuurlijke ondersteuning, maar alleen wanneer je die het meest nodig hebt.

Zelfs degenen die zichzelf zien als 'neutrale' hardlopers hebben baat bij de extra functies van de schoen. Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar ons artikel over het verschil tussen neutrale en dynamische ondersteuningsschoenen.

ZIE DE DETAILS

Een schoen voor wedstrijddagen

Ga je voor een persoonlijk record? Dan heb je een schoen nodig die je helpt om elke stap op volle snelheid te zetten zonder aan comfort in te boeten, zoals de Altra Vanish Carbon. Deze raceschoen met carbonplaat is zo ontworpen dat hij maximale voortstuwing biedt, zonder de manier te veranderen waarop je lichaam is ontworpen om te rennen.

ZIE DE DETAILS

Wil je meer hulp bij het vinden van een extra paar Altra's om je schoenen af te wisselen? Ga dan naar onze Shoe Finder of bekijk ons volledige assortiment.

Ondersteuning
Back to top