Omgaan met de post-race blues

ALS JE RACE VOORBIJ IS: OMGAAN MET DE POST-RACE BLUES

Na uren van inspanning, maanden van voorbereiding, ups, downs, periodes van euforie en momenten van twijfel, is het moment daar.

De finish van dé race die je met zoveel moed en opoffering hebt voorbereid.

Plotseling voel je de pijn niet meer, je tempo ligt hoger terwijl je de stem van de omroeper en het lawaai van de menigte steeds luider hoort.

De boog is nu dichtbij, je ziet hem niet meer staan tussen al die vreemde mensen die voor je staan te applaudisseren.

Je lacht naar ze, je denkt terug aan al die uren trainen, alleen of in een groep. De gezichten van al degenen die op de een of andere manier hebben bijgedragen aan je doel, flitsen voorbij. Misschien heb je zelfs waterige ogen op dat moment.

En dan ga je die lijn over. Het is zover, het is je gelukt.

Je bent de eindstreep over van het evenement dat zo belangrijk voor je was, het evenement dat je leven al die weken heeft bepaald.

En wat nu?

Als jij een van die hardlopers bent die zich na een belangrijke wedstrijd deze vraag stelt, dan ben je waarschijnlijk het slachtoffer van de zogenaamde 'post-race blues'.

Houd er rekening mee dat dit gevoel van leegte dat na een race begint, heel normaal is bij hardlopers.

Er is geen druk meer, er zijn geen doelen meer, geen zware trainingen. Misschien voel je je niet eens gemotiveerd om te gaan hardlopen. Je sportieve leven voelt plotseling aan als een woestijn.

Dus, wat moet je doen om door deze periode heen te komen?

We gaan niet stilstaan bij het fysieke herstelplan, maar in plaats daarvan kijken naar het mentale aspect hiervan.

Het wrede aan dit fenomeen is dat het nauwelijks uitmaakt of je je doel hebt bereikt of niet. Het enige verschil is de korte periode van euforie die volgt als je je doel wel hebt bereikt.

Het beste wat je kunt doen na je fysieke herstel is weer in beweging komen. In je eigen tempo, zonder druk. Fiets, loop en jog om je lichaam weer actief te krijgen.

Heb je eraan gedacht om vrijwilligerswerk te doen voor een race bij jou in de buurt? Het is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je zin krijgt in wedstrijden zonder die druk te voelen. En schrijf je in voor je volgende race! We zijn het er allemaal over eens dat het hebben van een doel de beste motivatiebron is.

Maar wees vooral niet bang om je gevoelens te delen met je dierbaren die je in deze delicate situatie kunnen ondersteunen. Als je je doel niet hebt bereikt, vergeet dan niet dat zelfs professionele atleten faalden voordat ze hun PB verbraken in één van hun races.

Neem de tijd om na te denken over je fouten en wat je kunt verbeteren in je volgende voorbereiding. Want in onze sport verliezen we nooit, we leren altijd.

Ondersteuning
Back to top