Voorbereiden op de wedstrijddag

VRAAG DE ATLETEN: VOORBEREIDEN OP DE WEDSTRIJDDAG

Na maanden van voorbereiding, staat je volgende race eindelijk voor de deur. Opwinding is zeker het dominante gevoel, maar we moeten toegeven dat de aanloop naar de race ook een beetje zenuwslopend kan zijn.

Een juiste voorbereiding is van cruciaal belang voor je hardloopprestaties ... maar sommige pre-race tips van professionals helpen je zeker om jezelf te perfectioneren en je concurrentie te overtreffen!

SDus hoe zorg je ervoor dat je er klaar voor bent? Wij hebben het voor je uitgezocht. We hebben de Altra Elite-atleten hieronder gevraagd om hun trucs te delen, van hydratatie tot slaapschema en visualisatie.

  • Romuald Brun - Frankrijk

  • Emmanuel Ocampo - Frankrijk

  • Francesco Cucco - Frankrijk

  • Lucas Nanchen – Zwitserland

Slaapschema

De week voor de race is het belangrijk om goed te slapen om zoveel mogelijk energie voor de race te hebben. Ook is de nacht voor de race vaak niet de beste, dus is het belangrijk om van tevoren vast wat slaap 'op te slaan'. In het ideale geval ga je op hetzelfde tijdstip naar bed, zodat je gewoonten niet veranderen.

- Lucas Nanchen

Hydratatie

Pre-race: In de uren voor de race (1-2u) drink ik meestal een mix van water en rode bessen.

Ik probeer gehydrateerd te blijven tijdens de race en begin al in de eerste 20 minuten te drinken. Vanwege de stressvolle minuten vlak voor de race, moeten we direct na de start het glucoseniveau omhoog brengen. 300 ml per uur is een minimum, natuurlijk hangt het allemaal af van het weer.

Na afloop: om eerlijk te zijn droom ik van twee dingen: bruiswater en een groot glas bier :)

- Romuald Brun

Slim bijtanken voor en tijdens de race

Carbo vanaf dag 4 tot dag 1, zeer weinig groenten vanaf dag 3 (niet makkelijk voor mij!) en lichte maaltijden op de dag van de race. Het is nutteloos om te veel te eten. Tijdens de race: repen, gels, carbo voor lange races. Probeer kleine beetjes te eten, maar regelmatig, elke 20-30 min.

- Francesco Cucco

Fotocredit: Jordi Saragossa

Een positieve houding behouden tijdens een race

Blijf altijd positief. Zelfs als je spieren pijn doen of je lichaam niet reageert zoals je verwacht, is het het beste om het moment te accepteren en naar de positieve kanten te kijken. Je moet je geest trainen om sterk te zijn.

- Emmanuel Ocampo

Je mentaal voorbereiden op een race kan je helpen om goed te presteren. Maar een mentale voorbereiding mag niet leiden tot extra stress, die je onnodig zal vermoeien. Het idee is om mentaal goed voorbereid en ontspannen te beginnen aan een race.

- Lucas Nanchen

Beste tip voor motivatie?

Elke droom kost tijd en toewijding, je moet elke dag hard werken om een beetje dichterbij te komen.

Dat betekent elke dag pijn, discipline en motivatie en het vergt veel inspanning.

Alleen zo slaag je erin je droom te verwezenlijken. Er zullen dagen zijn dat we geen zin hebben om eraan te werken, maar dat zijn de belangrijkste dagen.

Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het zal zeker elke minuut waard zijn waarin je jezelf hebt opgeofferd om je droom te bereiken.

Een droom is een eenrichtingsweg naar het doel ...

- Emmanuel Ocampo

Back to top